onsdag 30 maj 2012

Hus vs lägenhet

I alla lägen vinner huset. Du kan vara mer "fri" i ett hus, med det menar jag att du :

  • Slipper samsas med folk om tvättstugan.
  • Kan köra fram till ytterdörren när du har storhandlat för att slippa gå 20 gånger fram och tillbaka från bilen till lägenheten.
  • Slipper få in röklukt, från dina goda grannar som röker, så fort du öppnar balkongen eller fönstret.
  • Kan gå ut på tomten och fixa med bilar, ett stort plus är ju om det finns garage dock. Annars går det ju ändå att fixa med bilar utan garage.
  • Kan bjuda hem vänner på grillning och alla får plats.
  • Du kan även gå ut och påta i trädgården om du vill det.
  • Du kan bjuda hem familj och vänner över en helg och det finns tillräckligt med sängplatser.
Detta är ju bara några saker av allt du kan göra med och i ett hus. Men så finns ju det där lilla "men" med i bilden. Får man lån eller finns möjligheten att hyra ett hus till rimligt pris? Hittar man det där "drömhuset" är det då tillräckligt nära jobbet eller måste man pendla 10 mil/dag (tor) ?
Sen smyger sig ju tvivel in i bilden med, när man pratar med kompisar så säger dom att vi tror inte ni kommer få låna till ett hus. Ska man då tro på de dom säger eller ignorera det? Dom vill ju självklart bara hjälpa en att förstå typ.

Vi har väl kommit fram till att vi i alla fall ska gå till en bank och höra med dom vad dom säger. Dom kan ju säga JA, men självklart kan dom ju även säga NEJ! Men då vet man ju i alla fall hur det ligger till så man slipper gå runt och "tråna" efter just det där "drömhuset" man har stött på. Men om vi får NEJ från banken så kan man ju också höra med Bluestep, innan man bestämmer sig för att dissa sådana instanser, dom är väl lite dyrare än vanliga banker men då har man ju ett till val, säger dom att vi kan få lån men räntan kommer vara skyhög då kan ju faktiskt vi säga NEJ. Eller hur?

Kom på en till sak med hus, hur ska man värdera skillnaderna? Alltså nu menar jag såhär för att nämna ett exempel:

Låt säga att ni hittar ett hus som ligger nära ert jobb (en av er iaf) också köper ni det och upptäcker att ni måste renovera huset efter ett tag och det kommer kosta en hel del.

Eller:

Att ni hittar ett hus där avståndet är längre till jobbet typ 10 mil fram och tillbaka, men detta huset behöver ni inte renovera. Det är redan färdigrenoverat.

Hur ska man väga upp pendlingsavståndet med eventuella renoveringskostnader?

Ni får gärna komma med era tankar, jag är helt rådvill..

Over and out for now

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar